5 tips 

5 tips 

til at finde en god matcha - der smager lækkert. 

En let guide til forskellen i god og ringe matcha kvalitet

Mange danskere har efterhånden smagt på den grønne superfood matcha. Desværre har en del også fået en ubehagelig smagsoplevelse, da en matcha som koster under 80 kr ofte er billig og ringe grøn pulverte. Derfor hører jeg tit, når jeg har været til demo rundt om i landet ”at den smager bitter og besk, og den kan være svær at få ned. Til gengæld er den helt fin i bagværk, smoothies og andre miks.

Jeg har derfor lavet en enkel guide til at finde rundt i de matcha te’er du finder rundt på hylderne i din specialbutik, supermarked eller onlineshop.

1.    Pris:  dyr eller for billig?
Som nævnt pris og kvalitet hænger sammen. Matcha af bedste kvalitet kan koste fra 8.000 kr til 10.000 kr for 1 kg, og te’en sælges typisk i dåser med 30 g og her kan prisen ligge fra 200 – 400 kr for de bedste matcha’er på det danske markedet – denne kaldes ”ceremonial” kvalitet. 

2.    Farve: Frisk grøn eller vissen grøn?
food matcha og ceremonial matcha
Matcha har en markant flot grøn farve. En farve som bliver ekstra kraftig af at te’en de sidste 2-4 uger af væksttiden har været overdækket af måtter. Det er skyggen der får tebladene til at øge deres produktion af det grønne farvestof klorofyl. Farven på en god kvalitets ”ceremonial” matcha har en frisk grøn kulør, som bøgebladene, hvorimod en ringere matcha f.eks. matcha ”cooking” er mere lys og vissengrøn i farven.





3.    Føles: blød eller grynetFøles din matcha grynet eller blød

Det lyder sikkert mystisk at føle på matcha, det har sin forklaring. Du tager et stykke hvidt papir og en lille smule matcha af to forskellige varianter; en dyr og en billig og med pegefingeren laver du et let strøg med start i den ene matcha og siden samme med den anden. Se nu på de to grønne streger og fornem strukturen på disse. Den dyre har en finere struktur, da den er malet længere tid og er renere i forhold til den billigere, som føles ret grynede. 


4. Smag: blød eller bitter

Når du smager en matcha smager din matcha bitter eller blød og cremeter det også vigtigt at du har samme udgangspunkt, altså sørger for at piske matcha’en i M’er ca. 30 sekunder, til du får fine små grønne bobler oven på te’en. Boblerne er tegn på, at der er pisket ilt ned i matcha’en og herved får du en mere rund smag. Når det er sagt, kan du aldrig lykkes med at få en skøn blød smag, hvis du har fået købt en ”food matcha” til 69,- kr for 100 g. Den vil smage besk og bitter. Dette fordi te’en ikke har været overdækket så længe, som de mere kostelige ”ceremonial” matcha. Den er ikke så fint malet, har flere dele fra selve bladnerverne (”blad-skelettet”) i te’en, dette er ganske ufarligt – blot ekstra fibre. 


5.    Oprindelse: Japan eller Kina

Oprindelig blev de grønne tefrø transporteret fra Kina til Kyoto i år 1191 af zenmunken Eisai. Selvom te’en blev opdaget i Kina, blev det japanerne der i den grad forfinede og dyrkede denne måde at drikke te på. I starten var te’en kun tilgængelig for kejseren og hans hof samt munke i Japan. Områder som Aichi og Kyoto er fortsat de steder, hvor den bedste matcha kvalitet dyrkes. Kina og Taiwan dyrker dog også matcha – men ikke helt i samme kategori som Japan.

 

Nu er du klar til at tage dit valg, hvad er dit behov - en matcha til mad eller en lækker matcha til en klassisk grøn drik.matcha udstyr og matcha no. 3

Sådan laver du klassisk matcha

Til sidst får du her opskriften på den bedste matcha oplevelse.

Ingredienser:   1dl vand 80 grader varmt *
                          1g matcha ”ceremoniel” matcha**

* har du ikke en el-kedel med    temperaturvælger, koger du vandet og lader det stå ca. 5 min. 
**Afmåles nemt med bambus ske’en, mængden du tager skal svarer til størrelsen på en stor mandel.  


Sådan gør du:    Pisk nu med dit bambus-piskeris i m’er ca. 30 sekunder til teen får fine grønne skumbobler. Drik 3 og en halv tår. Den sidste halve, kører du rundt med skålen for at få den sidste matcha med. ENJOY!