Te viden



Earl Grey
– blandingste bestående af teer fra Darjeeling, Assam, Ceylon og kinesisk Keemun te. Der anvendes både sort og grøn te, der aromatiseres med Bergamot olie. Efter sigende opkaldt efter Charles Grey – den anden jarl af Grey og britisk premierminister 1830-34.

Instant te – fordampet eller frysetørret te, som granulat eller pulver, der købes i dåser el. breve.

Leaf tea – Te der består af hele blade, der næsten ikke er knuste og derved bevarer aromaen.

Broken – Te der består af blade, der er knust og derfor har en kraftigere smag.

Dust – de mindste dele, der sies fra - giver hurtigt en kraftig te og anvendes derfor til tebreve.

'Pekoe' (udtales 'PECK-oh') stammer fra kinesisk og betyder hvide dun, der henviser til de hvide hår på bladknoppen. Bruges i Indien og på Sri Lanka om hele blade af ensartet størrelse – plukket fra den øverste eller lavere del af grenen.

Fannings – anvendes om små bladdele, der er tilbage efter frasortering af Leaf og Broken Leaf.

'Flowery Orange Pekoe' – ofte forkortet  'FOP'. Ordet 'flowery' betyder blomsteragtig og henviser til bladknoppen. Det er te af meget spæde blade og knopper, der giver en lys aromatisk te.

Fluff – testøv, er gult og bliver suget væk under produktionen.

Golden – te med en andel af lyse blade (Golden tips) fra topskuddet.

'Orange' betyder kongelig, ædel og henviser til det hollandske House of Orange eller til den gamle kinesiske praksis med at bruge appelsin som smagsstof. Orange Pekoe blade er af højere kvalitet end Pekoe blade. "Orange Pekoe" er blandet sort te, typisk fra Indien og/eller Sri Lanka. 

'Souchong' betyder store blade, der generelt ikke er fra topskud.

Tebreve indeholder oftest Broken Orange Pekoe og Broken Pekoe, fannings, samt testøv. Knuste blade trækker hurtigere, men på grund af deres større overflade mister de også hurtigere deres smag.

Darjeelings inddeles ofte I et kompleks system af kvalitetsbetegnelser – så som GFOP and FTGFOP: 

Tip – blade fra topskuddet, der bliver gule ved iltning pga. et højt indhold af garvesyre – eller som pga. de hvide dun har et sølvagtigt skær.

Tippy – te med stor andel af unge topskud (Tips).

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. 'Tippy', 'Golden', and 'Flowery' refererer alle til grenens topskud – topskud har en lysere farve end udfoldede blade – deraf betegnelsen gylden.

FTGFOP: Fancy [or Fine] Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. 'Fancy' er en betegnelse, der også bruges ved graduering af oolong teer. 

SFTGFOP: Super-Fine [Fancy] Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Når man har med Darjeeling teer at gøre, ser man også følgende betegnelser:
Estate: opkaldt efter plantagen, hvor bladene er dyrket.
Vintage: betyder at bladene alle er fra samme høst – og ikke blandet med andre.
First Flush: blade, der er plukket først på sæsonen giver en meget lys, delikat drik.
Second Flush: Anden høst. Mere robust og kompleks end første høst.
Autumnal Flush: Blade høstet efter regntiden. 

Gunpowder: Perlete – te der er fast rullet af unge blade og skud. Ligner små hagl,. Den kinesiske betegnelse for denne te - Zhucha, betyder perle te. Den dyrkes i Zhejiang provinsen, nær Shanghai.
Young Hyson: unge blade rullet lange og tynde
Imperial: piller løst rullet af ældre blade.
Twankay: u-rullede blade af dårlig kvalitet. 

Oolong: Kvalitetsbetegnelser for oolong teer strækker sig fra Fanciest eller Extra Fancy (bedst) til Common (dårligst). Til forskel fra andre gradueringssystemer, henviser denne til kvaliteten af den drik, man får af bladene. De bedste kvaliteter er Fanciest eller Extra Fancy, Fancy, og Extra Choice (eller Extra Fine).